keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Valkoinen

Valkoinen viestii koskemattomuutta.

Valkoiseen suojautunut on uhri tai viaton neitsyt. Väri eristää hänet ryvettävältä kosketukselta.

Mutta myös hallitsija merkitsee ylemmyytensä valkoisella. Hallitsijan ympärillä on kehä, jonka sisälle muilla ei ole asiaa. Valkoinen viestii: koskettamista seuraa rangaistus.

On siis uhrin valkoista ja uhkan valkoista.


Tapasin kerran Johanneksen kirkossa nuoren naisen, joka pukeutui vain valkoiseen. Hän oli hento, eteerinen, melkein vapisi. Hän ei tervehtinyt kädestä, koska häneen ei saanut koskea. Hän oli pitkäaikainen psykiatrinen potilas.

Tapasin toisen, vanhemman naisen, joka oli koko elämänsä luonut ympärilleen näkymätöntä koskemattomuutta. Hän ei suostunut ottamaan vastaan mitään, ei yhtään mitään. Kun hän tuli kahvikutsuille, hän toi mukanaan omat pikkuleivät. Hän kieltäytyi ottamasta vastaan lahjoja. Sen sijaan hän antoi koko ajan. Hän antoi pienestä lennätinvirkailijan palkastaan suurimman osan kolehteihin ja avustuksiin niin, että syksyisin hän eli metsän marjoilla ja sienillä. Hänkin oli hento ja suunnattoman laiha. Hän oli kieltäymyksen maamerkki.

Halusiko hän lunastaa itsensä uhriksi vai rakensiko hän jäänkestävää valtaa: te ette saa koskea minuun, mutta minä saan koskea teihin?

6 kommenttia:

  1. terveisiä kylätoimikuntani kokouksesta!

    ja heti piti ponkaista vastavierailulle väriesi maailmaan. tutustun juttuihisi paremmalla ajalla (voi miten kulunut ja tylsä ilmaisu!). nyt tulin vain kuittaamaan. minullekin asiat ovat usein värejä, joskus myös tuoksuja ja makuja (mutta nehän onkin sama asia).
    palaillaan ja tervetuloa maailmaamme!

    VastaaPoista
  2. Liskonaisen hännän perässä tämä blondikin tänne pölähti ja luki pari juttuasi iho kananlihalla. En ole koskaan ajatellut asiaa tarkemmin, mutta minusta ihmisilläkin ON värinsä.
    Itse aloin käyttämään paljon valkoisia vaatteita tietyssä elämäntilanteessani enkä ole siitä kokonaan luopunut vieläkään...
    Lainaan Liskonaisen 'sitä kulunutta fraasia' ja palaan minäkin tänne uudestaan -jos se sopii..?

    Tervetuloa minunkin puolestani! :D

    VastaaPoista
  3. Lisään vielä, että kun en löytänyt toista vaihtoehtoa kommentin nimellä jättämiseen, niin löydät perille Liskonaisen blogista kohdasta 'muurin tällä puolella'...

    -Stansta-

    VastaaPoista
  4. Kiitos, kiva kun vastasit. Käyn joskus aina vilkaisemassa sinun blogiasi. Kylätoimikunta kuulostaa kiinnostavalta!

    VastaaPoista